Betalning av självrisk

Hej! Min sambo jobbar på ett företag som mekaniker de har kollektivavtal genom transport. Han har jobbat för dem i 4 år på arbetstillstånd och är Bosnisk medborgare. Det har hänt upprepade gånger att han har fått betala deras självrisk när något har gått sönder, rena olyckshändelser. T.ex. han råkade backa in i en annan bil på parkeringen och då sa de till honom att antingen betala självrisk på 6500kr eller ta av sina semesterdagar. Och nu har de dragit av 5 semesterdagar för honom. Detta har hänt fler gånger. Eftersom de har press på honom och kan skicka hem honom om han inte gör som de säger så vågar han inget annat. Får de verkligen göra så? Mvh Emma

Kommentarer

 • Hej Emma
  Tack för din fråga.

  Det finns ett regelverk kring den situation som din sambo hamnat i. Vill arbetsgivaren göra avdrag på lön på grund av någon händelse eller något annat ska de följa kvittningslagen eller så kan det finnas en reglering i kollektivavtalet.

  Hotbilden du beskriver är en annan fråga som det inte går att ge ett rakt svar på. Det har med bland annat bevisbörda att göra vid tvist i den frågan.

  Din sambo behöver ett medlemskap och hjälp i den här frågan. Tänk på att det inte går att få hjälp i en tvist som inträffat innan medlemskap i en fackförening.

  Följ länken så kommer du direkt till ansökan. Bli medlem

  Behöver du hjälp när lämnar ansökan går det bra att ringa oss på 010 - 480 30 00.

  Med vänlig hälsning
  Transport
  Jonny

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.