Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Kameraövervakning

Hej.Undrar om man får sätta upp övervakningskameror invändigt till exempel,Matsal ,tvätthall&verkstad?? Chefen vill inte dela med sig av app till övervakning kamera till dom anställda.

Kommentarer

 • Hej Jarmo!

  Vi jobbar med din fråga och återkommer så fort vi har ett bra svar.

  Hälsningar
  Jim
 • I första hand ska det finnas ett berättigat syfte och ett berättigat intresse för att få sätta upp kameraövervakning, så som brottslighet, eller stölder. Därefter ska arbetsgivaren genomföra en riskbedömning ihop med det behörigt utsedda skyddsombudet. Vid det tillfället ska även en ritning presenteras på var kamerorna ska vara uppsatta samt deras upptagningsområde. I riskbedömningen ska också finnas en kontroll/avvägning av att arbetsgivaren följer kameraövervakningslagen samt Dataskyddsförordningen (GDPR, The General Data Protection Regulation). Eftersom riskbedömningar alltid är skriftliga måste arbetsgivaren kunna producera denna på begäran från facket.

  Att införa kameraövervakning är att beteckna som en större förändring av verksamheten och därför ska det även förhandlas. Vid sådana förhandlingar brukar vi komma fram till en överenskommelse med företaget om hur man ska använda kamerorna och vem som har tillgång till materialet. Det är här som det regleras om tex någon ska få använda en app eller dator för att hantera materialet.

  Vår uppfattning är att realtidsövervakning eller filma känsliga utrymmen så som matsal, toalett eller omklädningsrum är förbjudet och en kränkning av den personliga integriteten. Det gäller även realtidsövervakning som har till syfte att övervaka anställdas arbetsprestation eller hur man utför sina arbetsuppgifter.

  Här skulle vi be dig genast ta kontakt med din avdelning och förhöra dig om din arbetsgivare har informerat om kameraövervakningen.

  Gustav Järsberg
  Jim

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.