Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Varför hanterar inte Transport avtalet för Bussbranschen?

Hej

Varför hanterar inte transport avtalen mellan kommunal och bussbranschen. Vi utför ju ett transportarbete.

Med vänlig hälsning/ Lennart Blom- Pensionär- Almunge

Kommentarer

 • Hej Lennart!

  Tack för din fråga.

  Svaret på din fråga går att läsa i LOs organisationsplan.
  Organisationsplanen är till för att LO förbunden ska veta vilka arbetstagare ska vara organiserade i vilket förbund. LO består av 14 förbund och varje förbund organiserar sin bransch.

  Bussbranschen är idag delad mellan Kommunal och Transport. Kommunal organiserar linjetrafiken och Transport beställningstrafiken.

  Många bussföretag kör både linje och beställningstrafik och det kan ibland vara svårt att veta vilket av förbunden man ska tillhöra. Enklast sättet att ta reda på vilket förbund man ska tillhöra är att kontakta oss eller Kommunal.

  Bussbranschavtalet är lika för båda förbunden och skiljer inget i de delarna.

  Hoppas svaret kan var till vägledning för hur branschen är reglerad inom LO.

  Med vänlig hälsning
  Transport
 • Hej
  Kollektivtrafiken avseende både statstrafik och länstrafik var från början organiserad och driven av kommunerna, och då kan jag förstå att kommunal var den självklara fackföreningen. Idag är det endast ett fåtal kommuner som självständigt driver kollektivtrafik och därför uppstår frågan varför inte transport sköter hela kakan?

  Dessutom borde då löner och andra delar samt försäkringar vara mer anpassade till yrket, vi utför ju ett transportarbete. Kommunal verkar sakna de muskler som behövs för att driva frågorna framåt.
 • Hej

  Rent historiskt har det varit kommuner och staten som drivit verksamheterna. Det stämmer att idag ser inte verkligheten ut som den gjorde då. Upphandlingar har gjort att kommuner och stat inte sköter driften utan den är utlagd på privata aktörer.

  Det som LO gjorde då var att utreda frågan och delade verksamheterna mellan Transport och Kommunal enligt den beslutade organisationsplanen.

  Det är den organisationsplan som förbunden har att hålla sig till.

  Med vänlig hälsning
  Transport
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.